header banner
Default

Han bliver karakteriseret som "dygtig" og "brutal", og nu er Venstres "reelle formand" på vej


Flere kilder tæt på Troels Lund Poulsen fortæller, at han reelt har været Venstres formand i flere år. Også efter Ellemanns tilbagevenden.

For rullende kameraer forsøgte Jakob Ellemann-Jensen (V) i sommeren 2022 at præsentere Venstres nye udspil til en beskæftigelsesreform.

Folketingsvalget var på trapperne, og særligt ét spørgsmål endte med at stjæle dagens overskrifter. For ville Venstre med Ellemann i spidsen gå i regering med partiets tidligere næstformand, Inger Støjberg, som siden sit V-exit var blevet en dom i rigsretten rigere?

Det var “minimum en postgang og et folketingsvalg for tidligt” at stå og lege bogstavleg, lød det fra Ellemann. Og nej, uanset antallet af spørgsmål kom han ikke til at give noget andet svar.

- Sådan er det, forsøgte Ellemann at sætte punktum.

Men uden for kameraets fokus brød en velkendt Venstre-stemme ind. Troels Lund Poulsen var alt andet end klar til at lukke Støjberg-snakken dér, hvor formanden netop havde forsøgt at begrave den.

- Jeg tror, at det er vigtigt at understrege – som Venstres formand også har sagt ved andre givne lejligheder – at hvis man har udstået sin straf, så er man jo så at sige renset.

- Nu kan Venstres formand jo så korrekse mig, nu hvor jeg går langt ud på planken, men vi kommer ikke til at modsætte os, at Inger Støjberg potentielt kan blive en del af en regering.

Afbrydelsen – eller tilføjelsen, om man vil – fik straks politiske observatører til at konkludere, at Troels Lund Poulsen med ganske få ord havde svækket Ellemanns autoritet noget så gevaldigt. En autoritet, der allerede dengang var udfordret.

Da Løkke smuttede, tog Troels efter min opfattelse reelt over i de vigtige sager

Preben Bang Henriksen (V)

Godt et år senere valgte Jakob Ellemann-Jensen mandag at træde tilbage. Ikke alene som formand for Venstre, men fra politik generelt. Og allerede imens farvellet faldt, blev pilen rettet mod Troels Lund Poulsen som den oplagte afløser.

Magtmennesket, som hårdnakket har nægtet enhver spekulation om formandsambitioner, men som ifølge flere kilder tæt på ham reelt har ledet Venstre i flere år.

En af dem er folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V).

- Det blev sådan, den dag Løkke forlod Venstre. Da Løkke smuttede, tog Troels efter min opfattelse reelt over i de vigtige sager, siger han til TV 2.

Dygtige, perfide 'Trolex'

VIDEO:

Da Jakob Ellemann-Jensen i starten af året blev sygemeldt med stress, trådte Troels Lund Poulsen sammen med partiets næstformand, Stephanie Lose, til. Et makkerskab, som efterfølgende har høstet topkarakterer.

Netop den erfaring blev fremhævet om og om igen, da V-profiler på stribe mandag stillede sig foran mikrofonerne og pegede på netop de to til at overtage formandskabet. Stephanie Lose (V) er allerede i dag en “fremragende” næstformand, lød det for eksempel fra Søren Gade (V), og Troels Lund Poulsen har “alle forudsætninger” for at blive en “glimrende formand”.

Af både politiske med- og modstandere bliver Troels Lund Poulsen beskrevet som “brutal”, “dygtig”, “perfid” og “en usædvanligt god kollega”.

Mange vil måske særligt huske ham for sin rolle i skattesagen, der tilbage i 2011 fik den daværende skatteminister til at tage orlov fra Folketinget, efter at hans rådgiver blev beskyldt for at have forsøgt at lække daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) fortrolige skatteoplysninger til en journalist fra Ekstra Bladet.

Eller måske det i højere grad er kaldenavnet 'Trolex', der har sat sig fast i danskernes hukommelse. Et navn, der blev som tatoveret i panden på ham, efter at han som miljøminister tog imod et Rolex-ur fra Qatars sheik Tamim Bin Hamad Al-Thani.

Uret blev senere afleveret tilbage, men navnet lever stadig i bedste velgående. Det samme gør historierne om, hvor modbydelig han gennem tiden har været som politisk modstander.

- Han kan være ret træls at have som modstander, så det er dobbelt godt at være på hold med ham nu, siger for eksempel Benny Engelbrecht (S), der kender ham helt tilbage fra dengang, Troels Lund Poulsen var miljøminister og blev kaldt i et af sine første samråd af Engelbrecht.

Siden er det blevet til en lang række af samråd, hvor de to har mødtes, mens de begge spillede rollen som “samrådsbulldog” for hvert sit parti, som Engelbrecht beskriver det i dag.

- Lige så knusende dygtig og skarp han er, lige så brutal og ude af stand til at lytte kan han være. Der har han klart et forbedringspotentiale, siger Rasmus Prehn (S).

Som tidligere landbrugs- og fødevareminister forhandlede han blandt andet en aftale med Troels Lund Poulsen om en grøn omstilling af landbruget tilbage i 2020 og sad også i forhandlinger i “mindst 40 til 50 timer” med ham, da partierne skulle blive enige om en erstatning til de danske minkavlere i 2021.

Med sin nye erhvervelse af stillingen som vicestatsminister kan Troels Lund Poulsen prale med at have haft intet mindre end otte forskellige ministerkasketter på, siden han i 2007 for første gang fik audiens for dronningen, egen ministerchauffør og kontor i Miljøministeriet.

Siden blev han skatteminister, undervisningsminister, erhvervs- og vækstminister, beskæftigelsesminister, økonomiminister, fungerende og siden fuldblods forsvarsminister og nu altså også vicestatsminister.

Ja, faktisk er han i skrivende stund både vicestatsminister, økonomiminister og forsvarsminister – samtidig med at han altså agerer midlertidig partiformand på Christiansborg.

Af samme stykke som Løkke

VIDEO:

Men hvis nogen kan, så er det Troels Lund Poulsen, går det igen blandt de kilder, som TV 2 de seneste måneder har talt med. For allerede før Ellemanns endegyldige farvel til politik kunne man dårligt tale om den daværende formands mangler, uden at Troels Lund Poulsen styrker kom i spil.

Han er manden, der “helt naturligt” ender til alle de vigtigste forhandlinger – også selvom de intet har med hans ressort at gøre. Manden, der på de indre linjer bliver kaldt Venstres “nye Claus Hjort” – vel at mærke i en udgave, der “bulldozer” sig frem og trives bedst med udfordringer til op over begge ører.

- Han er enormt arbejdsom og en, der kan få tingene til at ske. Han ved, hvem man skal rykke i, og han har den råstyrke og pondus, der skal til for at være i politik, siger hovedbestyrelsesmedlem Anders G. Christensen, der også tidligere har været Troels Lund Poulsens suppleant i Folketinget.

Måske det netop er mangel på “råstyrke”, der gang på gang har ført til meget lidt flatterende beskrivelser af styrkeforholdet mellem Ellemann, Frederiksen og Løkke.

Pernille Vermund (NB) har som partiformand siddet med ved flere forhandlinger med både Ellemann og Troels Lund Poulsen, og hun har efter Venstres farvel til blå blok ved valget i 2022 ikke lagt skjul på, at respekten for Ellemann kunne ligge et meget lille sted. Om Troels Lund Poulsen siger hun:

- Hvis man skal matche Løkke og Mette, er det med Troels – ikke med Jakob. Troels er fræk som en slagterhund, og det bliver altid, som Troels siger. Modsat andre i Venstre kan han altid tænke tre skridt frem.

Analysen har fra flere kanter da også lydt, at Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (M) har “klemt” Ellemann i trepartiregeringen, og da sidstnævnte selv takkede af, forklarede han da også, at det med en tidligere og en nuværende statsminister ved bordet er nødvendigt at “stå på tæer” for at følge med.

Men ifølge Anders G. Christensen vil Ellemanns potentielle afløser bringe en anden kraft med ind til regeringsbordet.

- Hvis man skal gå imod Troels, så skal man være klar til at holde ved bordkanten. Han giver sig ikke bare lige sådan. Og heller ikke bare fordi der kommer en borgmester og siger "bøh", siger Anders G. Christensen og trækker så en direkte parallel til Lars Løkke Rasmussens person og metoder:

- Løkke og Troels er skåret ud af det samme stykke. Han har også den kynisme, der skal til for, at han i det ene øjeblik kan stå og sige, at noget er det klogeste og vigtigste i verden – og så pludselig ændre fuldstændigt synspunkt.

En finger med i alt

VIDEO:

På Christiansborg er Troels Lund Poulsen som nævnt kendt for at sidde med ved forhandlingerne i alle de ministerielle afkroge. Forhandlinger, der på papiret ikke burde have det fjerneste med ham at gøre.

Flere tager det da også som en absolut selvfølge, at Troels Lund Poulsen skal sidde med til de kommende forhandlinger om en CO₂-afgift på landbruget. Vel at mærke selvom han indtil mandag udelukkende var forsvarsminister – og tilmed havde nok at se til med oprydningen i det ministerium.

Andre nævner eksempler på forhandlinger, hvor lige netop de har følt det som en gave, at Troels Lund Poulsen var med.

- Han har en finger med i meget. Ikke kun, fordi han selv synes, at han skal. Andre ønsker, at han har det, og det er helt naturligt, at man sender Troels. Jeg er meget tryg ved ham, og jeg ved, at der bliver lyttet. Han er en god mand for gruppen og en god mellemmand til at blive hørt i regeringssamarbejdet, siger Mads Fuglede (V) til TV 2 og tilføjer:

- Man siger, at ingen er uundværlig. Men hvis ikke man har en Troels, er man tvunget til at opfinde en.

Der findes dog også eksempler på forhandlinger, hvor dele af folketingsgruppen helst havde set, at Troels Lund Poulsen og hans taktstok havde holdt sig væk. Se bare på politiforliget i 2020.

Her havde Preben Bang Henriksen og Inger Støjberg, som dengang var Venstres retsordfører, i ugevis forhandlet om en ny politisk aftale. Med det, der lå på bordet, ville danskerne blandt andet få en mindre prisstigning på kørekort, hvilket gik stik imod Venstres politik om en skattestop.

Det gik ikke. I hvert fald ikke ifølge Troels Lund Poulsen, som en dag dukkede op til forhandlingerne og trak Venstre ud.

Flere kilder i folketingsgruppen nævner over for TV 2 netop den forhandling som et bevis på, at Troels Lund Poulsen allerede dengang reelt havde magten over ledelsen – at han reelt styrede Venstre.

Imens peger flere kilder uden for folketingsgruppen på forhandlingerne om en ny bilaftale i 2020 som eksempel på det samme.

Her opstod der ifølge TV 2s oplysninger pludselig forvirring om, hvorvidt Venstre ville være med i aftalen eller ej. Troels Lund Poulsen havde meddelt, at Venstre var ude af forhandlingerne, mens Ellemann sagde det modsatte.

Et par opklarende samtaler senere stod det klart, at Venstre var ude. Troels Lund Poulsens ord stod for troende.

TV 2 har talt med en lang række kilder i og uden for Venstre. Flere af kilderne har betinget sig anonymitet, hvilket TV 2 har accepteret, da vi har vurderet, at oplysningerne har offentlighedens interesse. 

Ellemanns aflagte kasketter

VIDEO:

Opfattelsen af Troels Lund Poulsen som magtmennesket, der trives i skyggen, har han selv bidraget flittigt til. Også selvom fortællingen har ændret sig en smule.

Jeg er meget bedre til at gøre noget bag linjerne

Troels Lund Poulsen (V) til DR i april 2023

I et interview med Altinget i 2016 lød det, at han “aldrig nogensinde” havde set sig selv som formand for Venstre.

- Det er jeg ikke den rette til. Jeg er langt bedre til at skabe og formulere den politiske platform, som Venstre skal have. Det er min styrke,” sagde han.

Da DR spurgte ham igen i april i år, var svaret justeret en anelse, men essensen den samme. Formandsdrømme var der ingen at finde af hos ham, lod han forstå.

- Det kan måske godt være, jeg har haft det for 10 til 15 år siden, hvis jeg skal være helt ærlig. Men altså, det jeg har gennemlevet de sidste ti år, der er jeg meget bedre til at gøre noget bag linjerne, sagde han i podcasten ‘Slotsholmen’.

Det var da også en underspillet Troels Lund Poulsen, der i slutningen af august sad så velfriseret i 'Go’ Aften'-studiet, at han selv jokede med de tilbageredte lokker.

Dagen var startet med en ministerrokade, der havde placeret Jakob Ellemann-Jensen i Økonomiministeriet og Troels Lund Poulsen i Forsvarsministeriet.

Og under et pressemøde samme morgen havde Ellemann ikke lagt skjul på, at Troels Lund Poulsen blev sat ind for at rydde op. Han havde selv valgt at blive økonomiminister for samtidig at få bedre tid til at pleje partiet, forklarede han.

Jeg ved ikke, om jeg skal gå med Jakobs hund på et tidspunkt måske

Troels Lund Poulsen (V) efter ministerrokade

Mens Troels Lund Poulsen senere ud på dagen havde taget plads til samråd om den våbensag, der skulle ryddes op efter, stod Ellemann som nyudnævnt økonomiminister og præsenterede regeringens nye finanslovsudspil. Her kom han med den opsigtsvækkende bemærkning, at forløbet omkring sagen “stinker helt vildt”.

Nu sad Ellemann og Troels Lund Poulsen så over for hinanden i 'Go’ Aften'-studiet for at tale om ministerbyttet og deres samarbejde.

Værterne ville vide, om den nyslåede forsvarsminister efter dagens rokade nu var færdig med at overtage Jakob Ellemann-Jensens kasketter?

Troels Lund Poulsen rystede let på hovedet, før han svarede:

- Tsk, jeg ved ikke, om jeg skal gå med Jakobs hund på et tidspunkt måske.

Både Ellemann og Troels Lund Poulsen grinede. Og værten rundede interviewet af med at konstatere, at vi ville blive klogere ved næste folketingsvalg om senest tre år.

Men så lang tid behøvede vi altså ikke at vente, før Troels Lund Poulsen nu igen har overtaget en Ellemann-kasket – og potentielt altså også formandsposten.

Altid til rådighed

VIDEO:

Siden rokaden i august har TV 2 talt med flere kilder fra folketingsgruppen, der fortæller, at Troels Lund Poulsen reelt har varetaget flere af Ellemanns opgaver end på papiret.

Flere nævner, hvordan Troels Lund Poulsen under Ellemanns sygeorlov sikrede, at alle i folketingsgruppen følte sig velorienterede om, hvordan landet lå. Både i forhold til de indre linjer og på regeringsplan.

En rolle, som ifølge flere af folketingsgruppens medlemmer burde have faldet tilbage på Ellemann, da han 1. august vendte tilbage. Men det skete aldrig, hævder de.

Han tager sig af alting. Det har han altid gjort

Hans Christian Schmidt (V)

I stedet fortsatte Troels Lund Poulsen i rollen som ham, man går til. Og mens Jakob Ellemann-Jensen blandt flere bliver kritiseret for at have været fraværende og umulig at komme i kontakt med, bliver Troels Lund Poulsen beskrevet som det stik modsatte.

Han er altid til rådighed, lyder det, og han er ikke “omringet af sekretærer”, som flere har oplevet Ellemann være det.

- Han tager sig af alting. Det har han altid gjort, siger Hans Christian Schmidt (V) til TV 2 og lufter en bekymring for, at Troels Lund Poulsen “arbejder for meget”.

- Engang sagde jeg til ham, at jeg gerne ville have ham med på et virksomhedsbesøg i Haderslev. Det krævede, at han stod op klokken 06 om morgenen for at være med. Det gjorde han bare. Man kan altid regne med ham. Det handler ikke om, hvilken titel han har. Han gør det bare, siger Hans Christian Schmidt (V).

- Med Troels fik man omgående svar, når man kontaktede ham – enten med et opkald eller en sms. Han tog stilling og handlede med det samme. Det betød, at man kunne komme videre med de sager, man var i gang med, siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V).

Forbindelsen til baglandet

VIDEO:

Det er ikke kun folketingsgruppen, der føler, at Troels Lund Poulsen er en handlingens mand, der lytter til de problemer, de måtte have.

Nej, også her bliver Ellemann og Troels Lund Poulsen af flere sat op som hinandens modsætninger.

Troels har noget mere fat i det jyske Venstre, end Jakob havde

Anders G. Christensen (V), medlem af hovedbestyrelsen

Ellemann er vokset op nord for København. Lund Poulsen på et nedlagt landbrug i den lille by Lindved sydvest for Horsens.

Det var her, at Troels Lund Poulsens “kærlighed til store maskiner begyndte”, som han selv har formuleret det, og dermed også kaldenavnet 'Traktor Troels'. Et navn, som man vist roligt kan sige, at han flager mere med end 'Trolex'.

Og det lader til at virke.

I hvert fald formulerede den magtfulde land- og Venstre-mand Peter Gemælke det sådan her, da Jyllands-Posten for uger tilbage interviewede ham om den varslede CO₂-afgift på landbruget.

Er alvoren gået op for partiet?

- Ja. Du kan spørge Troels Lund Poulsen. Han har selv en bondegård og ved jo lige så godt som jeg, at hvis landbruget får en særskat, kan vi ikke eksistere i et globalt samfund.

Ordene faldt allerede uger før, at Ellemann sagde sit offentlige farvel.

Men i timerne efter blev Troels Lund Poulsens tætte forbindelse til “land-Venstre” fremhævet om og om igen som argumentation for, at netop han vil være et godt formandsbud.

Både i og uden for Venstre bliver relationen mellem landmændene og, ja, landmanden Troels Lund Poulsen understreget som en styrke.

- Troels kender Venstre og Venstres bagland. Så opstår der noget i en forhandling, så ved han, hvad han skal hugge til og ikke hugge til på, siger den tidligere landbrugsminister Rasmus Prehn (S).

- Troels har noget mere fat i det jyske Venstre, end Jakob havde. Når landmændene snakker, så ved Troels, hvad de snakker om, siger Anders G. Christensen.

Trods Troels Lund Poulsens faste greb om jyderne har hans personlige stemmetal gennem årene ikke just været til at prale med. Faktisk bevarede han kun lige akkurat sit mandat ved valget i 2022.

Det har blandt flere af de kilder i folketingsgruppen, som TV 2 har talt med, ført til en reel bekymring for, at han kunne risikere helt at ryge ud.

Og stemmetallet bliver da også brugt som argument for, at Troels Lund Poulsen måske alligevel ikke er den mest oplagte kandidat.

På stemmetallene har han ikke været en folkeforfører

Jens Nicolai Vejlgaard (V)

Han fik 4584 personlige stemmer i 2022, mens partiets næstformand, Stephanie Lose, til sammenligning fik 147.485 personlige stemmer ved regionsrådsvalget i 2021.

Hos en af Venstres mest markante baglandsstemmer, Jens Nicolai Vejlgaard, er det sparsomme stemmetal imidlertid ikke nok til at diskvalificere problemknuseren med det jysk ophav.

- Det er jo ikke, fordi stemmerne indtil nu har flydt. På stemmetallene har han ikke været en folkeforfører. Men det sagde man også om Anders Fogh dengang, fordi han kom ind med nogle små stemmetal i Viborg-kredsen, siger Jens Nicolai Vejlgaard til TV 2 og tilføjer:

- Meget kan ske, når man bliver formand.

TV 2 har rakt ud til Jakob Ellemann-Jensen, som ikke ønsker at kommentere kritikken.

Heller ikke Troels Lund Poulsen (V) har nogen kommentarer.

Sources


Article information

Author: David Garcia

Last Updated: 1699430642

Views: 592

Rating: 3.9 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: David Garcia

Birthday: 1935-12-28

Address: 047 Kidd Spring Apt. 385, Margaretshire, AR 93520

Phone: +4327546058935394

Job: Article Writer

Hobby: Embroidery, Sailing, Astronomy, Chocolate Making, Table Tennis, Painting, Wildlife Photography

Introduction: My name is David Garcia, I am a rare, unreserved, lively, Determined, enterprising, priceless, courageous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.