header banner
Default

Asgari ücret yeniden belirlendi


Table of Contents

    Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücrette ara zam açıklandı.

    Asgari Ücret Tespit Komisyonu zammı belirlemek için üçüncü kez bir araya geldi. 13 Haziran'da ilk toplantısını yapan komisyon dün ikinci kez toplanmıştı.

    Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da katıldı.

    Toplantının ardından Bakan Işıkhan 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti açıkladı.

    OCAK AYINA GÖRE YÜZDE 34 ARTIŞ

    Buna göre asgari ücret yılın ikinci yarısında brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Ocak ayına göre asgari ücrete yüzde 34 artış yapıldı.

    ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ 500 LİRAYA ÇIKARILDI

    400 TL olarak uygulanan asgari ücret desteği yılın ikinci yarısında 500 TL olarak uygulanmaya devam edecek.

    VERGİ MUAFİYETİ SÜRECEK

    Maaşların asgari ücrete kadar olan tutarından vergi alınmaması uygulaması yılın ikinci yarısında devam edecek.

    İŞVERENE MALİYETİ NE KADAR?

    Yeni asgari ücretin işverene maliyeti 15 bin 762 lira olacak.

    YENİ ÜCRET 6 AY GEÇERLİ OLACAK

    Açıklanan asgari ücret rakamı 1 Ocak 2024'e kadar geçerli olacak. Yeni yıldan itibaren geçerli olacak asgari ücret için aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeniden toplanacak.

    IŞIKHAN: UZLAŞMAYLA SONUÇLANDI

    Bakan Işıkhan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

    "Türk-İş ve TİSK başkanlarına görüşmelerdeki uzlaşmacı yaklaşımları için teşekkür ediyorum. TİSK Başkanı çalışma hayatı olmak üzere son dönemde ortaya koyduğu fayda odaklı yaklaşımıyla birçok icraata imza attı. Asgari ücrete vergi muafiyeti, beyaz bayrak uygulaması, istihdam teşvikleri bunlardan birkaçıdır. Türk-İş başkanına gösterdiği samimi yaklaşım ve yapıcı tutum için şükranlarımı arz ederim. 

    Emekçilerimiz başta olmak üzere tüm sektörleri ilgilendirecek netice Sayın Cumhurbaşkanımızın vatandaşları enflasyona ezdirmeme kararlılığı açısından önem arz etmektedir. Yeni asgari ücretin bayram öncesinde hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Komisyon çalışmaları işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlandı."

    KALEM KALEM ASGARİ ÜCRET HESABI

    Yeni asgari ücret açıklandı - 1

    TÜRK-İŞ: FİYATLARDAKİ ARTIŞ DÜŞÜRÜLMELİ

    İşçi tarafını temsil eden Türk-İş Başkanı Atalay açıklamasında şunları söyledi: "Geçen yıl ara zamda yüzde 30 civarı zam verilmişti. Bugün yüzde 34. İnşallah bu enflasyon kontrol altına alınır, zamlar olmaz da alım gücümüzü koruruz. Asgari ücret artırılıp enflasyon belirli bir noktaya getirilmezse zammın bir anlamı kalmıyor. Fiyatlardaki artışın düşürülmesi temennimiz"

    TİSK: ÜÇLÜ MUTABAKATTAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ

    İşveren tarafı adına konuşan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da şunları kaydetti: "Süreç boyunca hep beraber azami gayret gösterdik. Dengeli rakam için çalıştık. İmkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak rakama 'evet' demenin memnuniyeti içindeyim. Üçlü mutabakatla asgari ücreti tekrar güncelledik. Bu birliktelikten de memnuniyet duyuyoruz. İşverenler olarak zorlu dönemeçlerden geçiyoruz, üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız."

    CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN PAYLAŞIM

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.

    Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Asgari ücret, temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 lira olarak uygulanacaktır. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

    YOĞUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ YAŞANMIŞTI

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ı AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etmiş, Atalay, kabulün ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına geçmişti.

    Bakanlıktaki toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya gelmişti.

    Sources


    Article information

    Author: Heather Martinez

    Last Updated: 1698739204

    Views: 712

    Rating: 4.2 / 5 (55 voted)

    Reviews: 91% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Heather Martinez

    Birthday: 1971-05-02

    Address: 083 Andrew Divide, Port Rebeccashire, NH 30598

    Phone: +4198923587236242

    Job: Veterinarian

    Hobby: Astronomy, Reading, Poker, DIY Electronics, Tea Brewing, Origami, Mountain Climbing

    Introduction: My name is Heather Martinez, I am a cherished, courageous, talented, accomplished, intrepid, valuable, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.