2021 yılında Ardana Labs, Cardano ağı için yenilikçi bir stablecoin platformu yaratacağını iddia etmişti. “Ardana” adı verilen yeni proje, yatırımcılara kripto para teminatı vermeleri karşılığında, ABD dolarına endeksli dUSD adlı stablecoin verme sözünde bulunmuştu. Yatırımcılarından toplam 10 milyon dolara yakın para toplayan proje, Aralık 2022’de “finansman ve zaman çizelgesi belirsizlikleri” nedeniyle beklenmedik bir şekilde faaliyetlerini durdurmuştu.
Yatırımcılardan bazıları, yaşadıkları kayıpları “2022 kripto kışına” bağlıyordu çünkü bu dönemde birçok meşru kripto projesi, finansman eksikliği nedeniyle iflas etmişti. Buna karşın, Web3 risk yönetimi platformu Xerberus tarafından sunulan yeni kanıtlar, Ardana olayının yalnızca finansman sorunlarından fazlası olduğunu gösteriyor.
Xerberus'a göre, Ardana yöneticileri, önce işlemleri merkezi borsalar aracılığıyla gizlemeye çalıştı, ardından proje fonlarının yaklaşık yüzde 80'ini kişisel bir cüzdana aktardı. Bu transferler yüksek ihtimalle CEO Ryan Motovu veya bir diğer “üst düzey yönetici” tarafından gerçekleştirildi. Fonlar bu cüzdana aktarıldıktan sonra yöneticiler kötü kripto yatırımları yaparak yaklaşık 4 milyon dolarlık bir kayıp yaşadı ve proje için süreci kısaltarak sonunda çöküşe neden oldu.
2) The capital was deposited in stablecoins. Ardana used this capital to invest in highly risky Ethereum-based tokens. As in the advent of the bear market prices collapsed Ardana lost at least 4 million USD just on their DEX trades. pic.twitter.com/PIj5o55Flr
— Xerberus (@Xerberus_io) September 6, 2023
Ardana’nın yükselişi ve çöküşü
Ardana, ilk olarak 2021 yazında duyuruldu ve Ekim 2021'de risk sermayesi firmaları CFund, Three Arrows Capital (3AC) ve Ascensive Assets aracılığıyla 10 milyon dolar topladı. Başarılı fon toplama sürecinin ve önemli destekçilerin de etkisiyle yatırımcılardan bazıları, Ardana’nın gelmekte olan tokenı DANA’nın piyasada büyük kazançlar sağlayacağına inanmaya başladı.
Bir sonraki ay Ardana, Cardano ve Near Protocol arasında yeni bir varlık köprüsü oluşturmak amacıyla Near Protocol ile iş birliği yapacağını duyurdu.
Buna karşın Ardana, stablecoin platformu ve varlık köprüsü projelerini hayata hiçbir zaman geçirmedi ve protokol hiçbir işlevsel ürün ortaya çıkmadan sonlandırıldı. Geliştirme ekibi projenin sonlandırılma nedenini “finansman ve zaman çizelgesi belirsizlikleri” olarak açıkladı. Projenin çöküşü, başka birçok projenin de fon bulmakta zorlandığı FTX çöküşü sırasında gerçekleşmişti. Ardana destekçilerinden biri olan 3AC ise birkaç ay önce iflas etmişti. Bu duruma bakarak birçok kişi olayların içyüzünü araştırma gereği duymadı.
Blockchain verileri ve Xerberus tarafından yapılan analizler ise Ardana’nın başarısızlığının finansman eksikliğiyle ilgili değil, Ardana Labs yöneticilerinin riskli varlık yönetimi uygulamalarındaki başarısızlığıyla ilgili olduğunu gösterdi.
Şaibeli paranın izi
Xerberus'un kurucuları Simon Peters ve Noah Detwiler, Cointelegraph’a yaptıkları açıklamada, Ardana Labs'ın Kasım 2021'de DANA ilk dijital para arzından (ICO) gelen fonları toplamak için kullandığı Ethereum cüzdanını tanımladıklarını belirtti ve ilgili adrese ait bağlantıların, ICO platformu Tokensoft web sayfasında yer aldığını sözlerine ekledi. Ayrıca, 3AC'nin Ardana yatırımını duyurduğu dönemde, 3AC'den bu adrese yapılan 1 milyon dolarlık transferi de doğruladıklarını iddialarına ekledi.
Blockchain verilerine göre, hesapta yapılan ilk işlem 2 Eylül 2021'de gerçekleşti ve yaklaşık olarak 0.46 Ethereum bu cüzdana gönderildi. Bu olay, Ardana'nın ilk fon toplama turunun başlangıç tarihi olan 15 Ağustos'un yaklaşık iki hafta sonrasına denk geliyordu. 15 Eylül'den itibaren hesaba çok sayıda transfer gerçekleştirilerek milyonlarca dolar değerinde USD Coin (USDC) aktarıldı.
Xerberus’un iddialarına göre fonlar tek bir cüzdanda toplandıktan sonra bazı ara adımlar da uygulanarak, farklı cüzdanlara aktarıldı.
Peters ve Detwiler'ın verdiği bilgilere göre, yaklaşık 3.2 milyon dolar değerinde stablecoin, fon toplayıcı cüzdandan "Hedef Cüzdan" olarak adlandırılan cüzdana, iki ara adres üzerinden taşındı. Bu miktar, toplanan toplam fonun yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyordu. Paralar ilk olarak, fon toplayıcı cüzdandan, "Proxy Cüzdan 1" olarak adlandırılan cüzdana gönderildi.
Paralar cüzdana geçtikten sonra Proxy Cüzdan 1’de bulunan tüm stablecoinler Convex Finance platformundan ücret almakta kullanılan bir hizmet tokenı olan CVX'e dönüştürüldü. Blockchain verileri, bu dönüşümün yapılmasında merkezi olmayan borsa (DEX) SushiSwap'ın kullanıldığını gösterdi.
Daha sonra fonlar, Xerberus kurucularının, Ardana kurucusu Motovu'nun eski kişisel cüzdanı ("Eski Adres") olduğunu iddia ettiği bir cüzdana gönderildi. Onlara göre Motovu, 2017 boğa piyasasında para kazandığını belirtmişti. Bu cüzdanda Ardana ICO’su öncesi bulunan miktarın "200.000 ile 400.000 dolar arasında" olduğunu belirlediler, cüzdanda bulunan paranın geri kalanı ise Ardana'dan gelmişti.
Detwiler, “Bu proje başarısız olduğunda ve iflas ettiğinde, Motovu bir canlı yayına katıldı ve '2017 boğa piyasasında kazandığım kişisel paramın büyük bir kısmı' dedi. Bu, projeden önce eski cüzdan adresinde bulunan paraları açıklıyor. Toplamda 200.000 ile 400.000 dolar arasında bir şeydir, daha fazlası değil" dedi.
Blockchain verileri, CVX tokenların Eski Adres’e gönderilmesinden yaklaşık dört dakika sonra Hedef Cüzdan’a aktarıldığını gösteriyor. Sonuç olarak, bu cüzdanın çeşitli kripto para alım satım faaliyetlerinde bulunduğu ve Ardana fonlarının kötü yatırımlarla kaybedildiği iddia ediliyor.
Merkezi borsalarda da izler bulunuyor
Xerberus'un kurucularına göre, Hedef Cüzdan’a blockchain üzerinden aktarılan miktarın yanı sıra, 4 milyon dolar da ilk önce merkezi borsalara ardından da Hedef Cüzdan’a aktarıldı.
Xerberus'un kurucuları, Ardana ekibi tarafından kullanılan Kraken, Coinbase ve Gate.io adreslerini tespit ettiklerini iddia etti. Bunları bulmak içinse fon toplama cüzdanından transfer yapılan ve bilinen bir borsa adresine transfer yapan cüzdanları araştırdıklarını belirtti. Örneğin, belirli bir adres yalnızca fon toplama cüzdanından transfer aldı ve bunları sadece Coinbase 6 ve Coinbase: Miscellaneous cüzdan adreslerine gönderdi.
Fonlar merkezi borsaya gönderilince ne olduğunu belirlemek daha zor hale geldi. Ancak ekip, fonların nereye gittiğini belirleme konusunda kararlı bir duruş sergileyerek, durumu aydınlatmak için çeşitli teknikler kullandı.
Ekip, bazı durumlarda fonların önce Kraken’e ardından hemen başka adreslere gönderildiğini belirleyebildi. Kraken, gerçekleştirilen işlemler arasındaki süre kısa olduğunda, işlemlerin gerçekleştirilmesinde aynı cüzdan adreslerini kullanıyordu.
Ekip, fon toplama cüzdanından transfer gerçekleştirildiği belirlenen saate, transfer yapılan tüm borsalardaki giden transferlerin tamamını inceledi ve yapılan birçok transferin, yatırılan miktarla aynı olduğunu buldu. Örneğin, fon toplama cüzdanı 220,000$ değerinde Tether’i (USDT) Gate.io’ya gönderiyordu ve 40 dakika sonra da borsadan tam olarak 220,000$’lık USDT başka bir cüzdana aktarılıyordu. Sonuç olarak, bu transferlerin çok büyük bir kısmı Hedef Cüzdan’a ulaştı ve bu durum Xerberus’a, yapılan işlemlerin hepsinin aynı kullanıcı tarafından gerçekleştirildiğine dair çok sağlam ipuçları vermiş oldu.
Peters ve Detwiler, bu işlemlerden hiçbirinin transferlerin Motovu veya Ardana ekibinden bir başkasının gerçekleştirdiğini ispatlamaya yeterli olmadığı konusunda uyardı ve ekledi: “Bu bir UTXO izi veya bir kayıt izi değil. Bu, tam olarak bir blockchain izi de değil. Ancak, zaman dilimleri ve miktarlar birbirine uyuyor.” Onlara göre, bu yöntemlerle Hedef Cüzdan’a toplamda 4 milyon dolar gönderildi ve gönderilen toplam miktar 7.2 milyon dolara yükseldi.
Bir miktar geliştirmeye harcanıyor, kalanlar duruyor
Xerberus ekibi tarafından yapılan araştırmalar, Ardana'nın yaklaşık olarak 1.82 milyon dolarlık fonunu, ekip üyelerinin maaşları da dahil olmak üzere, projeyle ilişkili geliştirme maliyetlerine harcadığını gösterdi. Ekip, "Projenin baş yüklenicisi" olarak adlandırdıkları bir kişi ile iletişime geçerek bu kişiden cüzdan adresini aldı. Bu adreste ise proje fonunun yalnızca yüzde 20’lik kısmını oluşturan, 1.82 milyon dolarlık ödeme görünüyordu.
Ekip ayrıca, yaklaşık olarak 1.4 milyon dolar değerindeki USDC'nin kaybolmadığını ve hala projeye ait olduğu iddia edilen bir cüzdan olan "Hazine Sandığı" cüzdanında bulunduğunu söyledi. Bu hesabın ilk işlemi, o dönemde 562.29 dolar değerinde olan, 0.3 ETH'lik gelen transferdi ve bu transfer Hedef Cüzdan’dan gönderilmişti.
Başarısız yatırımlarla 4 milyon dolar kaybedildi
Xerberus'un 6 Eylül tarihli Ardana raporuna göre, Hedef Cüzdan’ın token bakiyesinin neredeyse 4 milyon dolarlık kısmı başarısız yatırım işlemleri nedeniyle kaybedildi. Cüzdan sahibi, fonların çoğunu two Safe (eski Gnosis Safe) çoklu imza hesabına aktardı. Bu fonlar PancakeSwap, Uniswap, SushiSwap ve GMX gibi merkezi olmayan borsalarda işlem yapmak için kullanıldı ve neredeyse paranın tamamı kaybedildi.
Blockchain verileri, Hedef Cüzdanın 1.000'den fazla işlem yaptığını gösteriyor. Bunların çoğu DEX sözleşmelerinden oluşuyor.
Ardana’nın tasfiyesi
Xerberus, Ardana ekibinin davranışlarının Mart 2022’de değişmeye başladığını iddia etti ve bu dönemde tüm ekip üyelerinin cüzdanında bulunan bakiyeleri merkezi olmayan borsalara “boşalttığını” söyledi. Ardana ekibi kalan tüm varlıkları Kasım 2022’ye kadar satmaya devam etti ve tam da bu noktada proje resmi olarak faaliyetlerini durduracağını duyurdu. Bu satışlardan elde edilen kripto paralar ise halen ekibin elinde bulunan Hazine Cüzdanı’nda bulunuyor.
Xerberus, projenin iflasına yol açabilecek riskli davranışlarda bulunan projelere yatırım yapan kişilere erken uyarıda bulunacak bir sistem oluşturduğunu iddia etti. Xerberus bunu "Doğrulanabilir matematiğe dayalı Blockchain Doğal Risk Değerlendirmesi" olarak adlandırıyor ve Ardana gibi soruşturmaların risk modelini geliştirmek için kullanıldığını belirtiyor. Bu modelin, kripto pazarını geleneksel finansal pazarlara güvenli bir alternatif haline getirebileceğini söylüyor.
Cointelegraph, Ardana ekibinden Motovu’ya ulaşmaya çalışarak haberi Motovu tarafından da dinlemek istedi ancak yayın tarihi üzerinden iki hafta geçmiş olmasına rağmen Motovu hiçbir dönüş yapmadı.
Birçok Ardana yatırımcısı, Cardano ekosistemine sıkı bir biçimde inanıyordu. Yatırımcılara göre Cardano, sonunda Ardana sayesinde hak ettiği değeri bulabilecekti. Bunun yerine Cardano topluluğunda yer alan yatırımcılardan 10 milyon dolar para çekildi ve ortaya konan hiçbir şey olmadı.
Ardana hikayesi, işlevsel ürünü olmayan yeni Web3 projelerine yatırım yapmanın risklerini hatırlatan bir uyarıdır. Bu projeler büyük kazançlara yol açabilirken aynı zamanda yıkıcı kayıplara da yol açabilir. Yatırımcılar bu tür projelere yatırım yapmayı düşünürken, projenin blockchain hareketlerine yakından bakmayı unutmamalıdır.
Katkıda bulunanlar: Cointelegraph editörü Zhiyuan Sun
Author: Amanda Williams
Last Updated: 1697997004
Views: 1222
Rating: 4.7 / 5 (51 voted)
Reviews: 84% of readers found this page helpful
Name: Amanda Williams
Birthday: 1915-04-28
Address: 14397 Johnson River Apt. 230, South Billy, DC 84452
Phone: +4024411252087677
Job: Astronaut
Hobby: Raspberry Pi, Billiards, Running, Skydiving, Card Games, Stamp Collecting, Orienteering
Introduction: My name is Amanda Williams, I am a valuable, dedicated, spirited, expert, dazzling, clever, artistic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.